Bodemonderzoeker Fugro heeft afgelopen jaar weer een fors verlies moeten incasseren, met name als gevolg van de zwakke olie- en gasmarkt. Het Leidschendamse bedrijf zag de omzet op basis van gelijke wisselkoersen met ruim een zesde afkalven tot 2,36 miljard euro, al kwam dat ook door de verkoop van bezittingen.
Het nettoverlies kwam uit op 373 miljoen euro, tegen 459 miljoen euro in 2014. Het tekort is mede te wijten aan afschrijvingen van in totaal 322 miljoen euro, als gevolg van de slechte marktcondities. Dat betreft met name de divisie die in opdracht van oliemaatschappijen de zeebodem in kaart brengt.
,,Wij hebben te maken met een ongekende neergang in onze grootste markt: olie- en gasdiensten”, zei topman Paul van Riel. Door capaciteit te verminderen, kosten te besparen en niet-strategische activiteiten af te stoten is toch een positieve kasstroom behaald en is de schuld aanzienlijk verlaagd, benadrukte hij.
1600 banen geschrapt
Voor 2016 gaat Fugro opnieuw uit van een positieve kasstroom. De kosten moeten verder worden verlaagd omdat de energiemarkt, goed voor bijna driekwart van de omzet, nog geen tekenen van verbetering laat zien. Wel ziet het bedrijf nog groeimogelijkheden in voorbereidend werk voor de aanleg van bijvoorbeeld windmolenparken.
Afgelopen jaar heeft Fugro 1600 banen geschrapt, twee keer zoveel als van tevoren was gepland, en de offshorevloot flink ingekrompen. Van Riel zei in een toelichting dat daarbij al rekening is gehouden met een aanhoudend zwakke markt in 2016. ,,Daarom hopen we in 2016 minder hard te hoeven snijden dan in 2015'', zei hij.
Omzet onder druk
Fugro heeft voor dit jaar een werkvoorraad ter waarde van 1,32 miljard euro. Dat is, afgezien van wisselkoerseffecten, zo'n 15 procent minder dan vorig jaar. Dat wil nog niet zeggen dat de omzet net zo sterk zal dalen, zei Van Riel, maar dat die verder onder druk komt ligt volgens hem voor de hand.
De topman ziet in de aanhoudende malaise geen reden om toenadering te zoeken tot grootaandeelhouder Boskalis, dat een kwart van de aandelen bezit. Hij herhaalde dat hij, in tegenstelling tot zijn collega Peter Berdowski van de Papandrechtse baggeraar en maritiem dienstverlener, geen strategische voordelen ziet in samenwerking.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl